×

Protestocular ‘Mona Lisa’ya çorba fırlattı

Protestocular ‘Mona Lisa’ya çorba fırlattı

Görüntülerde, Pazar günü iki iklim aktivistinin tabloya kırmızı bir sıvı fırlattığı ve zırhlı cama sıçrattığı görülüyor. Tablo hasar görmedi.

İklim aktivistleri Pazar günü Paris’teki Louvre Müzesi’nde ikonik “Mona Lisa”ya konserve çorba atmak için hafta sonu kalabalığıyla mücadele etti.

Görüntülerde iki kadının atış yaptığı görülüyor

Kadınlardan biri ceketini çıkararak üzerinde Fransa’da gıda sürdürülebilirliği aktivisti bir grup olan ve adı “gıda misilleme” anlamına gelen “Riposte Alimentaire” yazan tişörtü ile ortaya çıkıyor.

TOPSHOT – AFPTV görüntülerinden alınan bu fotoğraf, Ocak ayında Paris’teki Louvre Müzesi’nde “Riposte Alimentaire” (Gıda Misilleme) adlı kolektiften iki çevre aktivistinin Leonardo Da Vinci’nin “Mona Lisa” (La Joconde) tablosuna çorba fırlattığını gösteriyor. Bir AFP gazetecisi, 28 Ocak 2024’te iki protestocunun Paris’te Leonardo da Vinci’nin “Mona Lisa” tablosunu koruyan kurşun geçirmez cama çorba fırlatarak “sağlıklı ve sürdürülebilir gıda” hakkı talebinde bulunduğunu söyledi. Bu, Fransa’nın başkenti Louvre Müzesi’ndeki başyapıta, Mayıs 2022’de birisinin kremalı pasta fırlatmasının ardından yapılan son saldırıydı, ancak kalın cam kaplaması, ona herhangi bir zarar gelmemesini sağladı.

Sanat mı yoksa sağlıklı, sürdürülebilir gıda mı?

Daha önemli olan ne?” İkinci kadın bağıran kalabalığa şöyle diyor: “Sanat mı yoksa sağlıklı, sürdürülebilir gıda mı?”

Müze çalışanlarının aktivistlerin ve tablonun görüşünü engellemek için koştuğu görülüyor.

Louvre, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada NBC News’e, 2005’ten bu yana zırhlı camla korunan tabloya herhangi bir zarar verilmediğini söyledi.

Tablonun sergilendiği “Salle des Etats” (Devletler Odası)’nın “sakin bir şekilde boşaltıldığı” ve serginin temizliği yapılırken 90 dakika süreyle kapatıldığı belirtildi.

Açıklamada müzenin şikayette bulunacağı belirtildi ancak bunun kolluk kuvvetlerine mi yoksa aktivist gruba mı yapıldığı belli değil.

Leonardo Da Vinci’nin “Mona Lisa” tablosu, gizemli bir gülümsemeyle İtalyan soylu bir kadını tasvir ediyor. Dünyanın en ünlü sanat eserlerinden biridir ve her yıl Louvre’a 10 milyona kadar ziyaretçi çekmektedir.

Riposte Alimentaire, web sitesinde, Fransız hükümetinin iklim taahhütlerini ihlal ettiğini söyledi ve çiftçilere iyi bir gelir sağlarken insanların sağlıklı gıdalara daha iyi erişmesini sağlamak için Fransa’nın devlet destekli sağlık sisteminin eşdeğerinin uygulamaya konması çağrısında bulundu.

Öfkeli Fransız çiftçiler, ürünlerine daha iyi ücret, daha az bürokrasi ve ucuz ithalata karşı koruma sağlamak amacıyla günlerdir traktörlerini kullanarak yolları kapatıyor ve Fransa genelinde trafiği yavaşlatıyor.

Bazı çiftçiler, yeni Başbakan Gabriel Attal için ilk potansiyel büyük iç kriz durumunda, başkente giden ana yolları kapatmak için Pazartesi gününden itibaren Paris’te toplanma tehdidinde bulundu.

Uluslararası galeriler, iklim krizine dikkat çekmek için yiyecek ve boya kullanarak ünlü tabloları hedef alan iklim protestocuları için giderek daha fazla sahne haline geliyor.

“Mona Lisa” daha önce 2022’de tablonun üzerine pasta süren bir aktivist tarafından hedef alınmıştı ve “Sanatçılar size şunu söylüyor: Dünyayı düşünün. Bunu bu yüzden yaptım.” demişti.

2022’de, Birleşik Krallık hükümetine yeni petrol ve gaz lisanslarını yenilememesi konusunda baskı yapmaya çalışan bir grup olan “Just Stop Oil“den aktivistler, Londra Trafalgar Meydanı’ndaki Ulusal Galeri’de Vincent Van Gogh’un “Ayçiçekleri” tablosunun üzerine çorba attılar.